Arbejdsliv

Velkommen til Heiner Gringmuth 's Webside 

 

Valsølillegård, Knud Lavardsvej 94, Mobil tlf.:61 71 11 64,


 E-mail:    heiner.gringmuth@gmail.com


   

                                "ARBEIDSLIV"        SID-fagbladet, Feb. 2003

Jeg har det perfekte arbejde.

Alt hvad jeg har oplevet i mit 54 årig liv, alt hvad jeg har lært og alt hvad jeg er født med kan jeg bruge her.

Jeg er kommunal ansat som daglig leder i Sysmedien, Værksteder for Brugskunst, et projekt til aktivering af bistandsklienter. Og det er det perfekte sted for mig. Med min erfaring fra social belastede miljøer på Christianshavn og min erhvervserfaring, min samfundsvidenskablige baggrund, men ikke sidst med mine utraditionelle kunsthandværksevner lykkes det mig at gør nogt godt for nogle af Danmarks svageste. 

Som person er jeg ikke noget særligt, men jeg har altid haft nem ved at vække opmærksomhed med de ting jeg kan lave med mine hænder.

I de sidste år er jeg blevet mere stolt af, hvad jeg kan få andre til at lave. Det lykkedes mig at lede nogle mennesker i krise ved hjælp af håndværk, social sammenvær, tålmodighed, ægte interesse og solidaritet fra en meget ringe selvagt til mod på livet. Der sker gang på gang en forbløffende udvikling fra dagen, når jeg viser dem ting, de ikke har set før, hvor jeg siger, "det kan du være med til, det kan jeg lære dig, bare du kommer", til den overstrømmende glæde, når det viser sig 5 - 6 uger senere, at det er rigtig hvad jeg sagde.

"Se hvad jeg kan!"

Selvfølgeligt er der nogle jeg ikke kan hjælpe. Men ud af 10 får de 8 det meget godt i mit lille fristed. Men verden udenfor er jo ikke så lyserød. Når de, som jeg arbejder med, endelig er højtmotiveret til at komme i arbejde - er der ikke brug for dem. I hvert fald er det meget svært at komme videre. Det omsorg, arbejdsglade og lyst livssyn, jeg er i stand til at give dem inden for vores væge i den tid de er hos mig, holder ikke en meter udenfor. 

For lidt uddannet, for syg og for gammel, hvem vil have dem?

Nu har man taget aktiveringstillæget fra kontanthjælpsmodtagerne. Det vil sige at de, som er med i et projekt som mit, fik udover socialhjælp, som i sig selv er knap nok, 800-1000 kr ekstra. Nu skal de betale deres transport på ´arbejde´ (ofte 500 kr/mdr) og få samtidig mindre udbetalt. Vi har i gennemsnit haft 80 % fremmøde. Det er jeg bange for ikke holder i fremtiden.

Med plads til 10 lykkedes det vores jobkonsulent og vores sagsbehandler alligeved at sluse 18 om året igennem og videre i uddannelse, normalt arbejde, arbejde med løntilskud osv. Men det er ikke nem og det tager sin tid. Nu bliver alle efter 2 x 3 mdr. smidt hjem uden at der er noget som helst alternativ tilbud til dem. Det gør mig meget ondt, fordi for mig er det mennesker og ikke sager, der bliver skåret ned, bliver skubbet rundt med.

Der er tegn på at vores projekt bliver lukket. Det vil ikke være det første.

Pointen bliver så, at jeg selv snart i stedet for, at bære nogle svage mennesker igennem deres krise og gør dem stærkere, kommer til at gå hånd i hand med dem til arbejdsformidling, kommer til at finde ud af, at der ikke er brug for mig, fordi jeg er over 50 år gammel.


Heiner Gringmuth, cand. pæd.,, født 1948 i Tyskland. Dansk kone, som er sygeplejerske, to børn. Indvandret til Danmark i 1976.

Boet i 13 år på Christiania, som en af de positiv aktive, bl.a. som børnepædagog, smed, redaktør af ugebladet.

Siden 1987 bosat i Ringsted Kommune, (kendt bl.a. som kunsthåndværker og som scenograf af Søholmscenen), 


Har arbejdet som

seminarielærer,

selvstændig erhvervsdrivende,

fritidspædagog,

sygehjælper i hjemmeplejen,

plastarbejder ,

ansat i Suså Kommune,

underviser af teknisk tegning i bl.a. Kosovo.

Forfatter af to bøger om Fristaden Christiania

Copyright    Heiner Gringmuth

For problems or questions regarding this web contact heiner.gringmuth@gmail.com